Näyttelyt särestössä

Gallerian teemallinen päänäyttely vaihtuu kerran vuodessa. Ateljeekodissa kävijä pääsee sisään taiteilijan yksityiseen maailmaan. Ateljeesalin taidenäyttelyt vaihtuvat kolme kertaa vuodessa ja Ateljeen tupakeittiön vitriinissä kerrotaan taiteilijan elämästä asiakirjamateriaalin ja valokuvien kautta. Tunnelmallinen Vanha Särestö vie kävijän entisajan maailmaan ja taiteilijan varhaisvaiheisiin. Museon kahvilassa järjestetään kuukausittain vaihtuvia vierailevien taiteilijoiden näyttelyitä.

Galleria: Viimeinen hukka - hätä arktisen luonnon puolesta

6.11.2019–31.10.2020

Särestöniemi-museossa marraskuussa 2019 avautunut uusi päänäyttely Viimeinen hukka - hätä arktisen luonnon puolesta esittelee Reidar Särestöniemen (1925-1981) teoksia, joilla taiteilija halusi ottaa kantaa luonnonsuojelun puolesta. Näyttelyssä on esillä Särestöniemi-museon omien kokoelmien lisäksi teoksia Kirsi ja Keio Eerikäisen Taidesäätiön kokoelmista. Särestöniemi ilmaisi ajatuksensa luonnon tuhoamisesta ja sen seurauksista värikkäästi paitsi maalauksissaan myös lukuisissa haastatteluissaan. 

Ateljee: "SE AGRAARI-IHMISEN KAVONNU MENNEISYYS" - SÄRESTÖN PERHEEN ELÄMÄ REIDARIN KUVINA

14.1. - 31.3.2020

Toimittaja Markku Paksuniemi kysyi vuonna 1977 taiteilija Reidar Särestöniemeltä (1925-1981), mikä antoi tälle voimaa. Särestöniemi vastasi: "Mie luulen että se menneisyys, se agraari-ihmisen se kavonnu, se kavonnu menneisyys, joka liittyy sukhun..." Toisessa haastattelussa taiteilija arvosti menneen ajan sukupolvelta toiselle periytynyttä elämäntapaa: "Syksyllä kun mie aina kuljen ja poromiehet on tehneet heinäsuovat, haasiot ja on seipäilläkin heiniä - miten nostalgiseksi sitä tulee. Miun isoisät on kokeneet sen ajan parempana ja pysyvämpänä, koska pojat ovat jatkaneet. Ne on saaneet nähdä, että tämä asia on näin eikä se tästä mihinkään muutu... Se elämäntyyli on mennyt pois ja mie koen sen kovin outona."

Ateljeen vitriininäyttely: Olen oppaasi tuntureille

18.2. - 30.6.2020

Taiteilija Reidar Särestöniemen (1925–1981) lapsuuden maiseman muodostivat joki, metsä, jänkä, vaarat, tunturit ja tievat eli jääkauden muovaamat harjut. Pietarinvuoma, Kuusavuoma, Palvivuoma, Kiimavuoma – jängät ympäröivät Särestöä. Taiteilijana Reidar samaisti itsensä jänkään, hän näki siitä unia ja maalasi sen, hän oli ”punapartainen jänkä”. Maalausten värit saivat inspiraation luonnosta. Reidar selitti: ”Värien vastaanotto itselle on myös tärkeää. Sen vuoksi kuljeskelen paljon luonnossa ja katselen, varastoin värejä sisälleni ja sitten joskus käytän niitä.”

 - Olen oppaasi tunturille ja tiedän mielenkiintoisimmat paikat. Tässä sanoin murto-osan viitteeksi, että ymmärrät hankkia kuukauden loman ja lähdet rauhallisesti ja päättävästi matkaan tänne päin.

Varusteista. Lastaa selkäreppuun samettihousut (pitkäsääriset). Tavalliset kumisaappaat. Pitkähihainen (kevyt) takki, huivi tai paskeri, heftaa, pikiöljyä tai ”moskottia”, viltti. Tämä kaikki on välttämätöntä. Se muu mistä reppusi täyttyy ei ole välttämätöntä.

Vanha Särestö kuvastaa entisajan elämäntapaa ja kertoo Särestöniemen suvun tarinan sekä taiteilija Reidar Särestöniemen varhaisvaiheista. Taiteilijan ensimmäinen ateljeetila sijaitsi lapsuudenkodin pirtissä.

Särestön kahvilan huhtikuun kuukauden taiteilija: Leena A-L Heinonen

1. - 30.4.2020

Koronavirustilanteen takia Leenan näyttely on esillä nyt virtuaalisesti vain Facebookissa.

https://www.facebook.com/sarestonkahvilankuukaudentaiteilija

Varsinainen näyttely siirtyi huhtikuulle 2021.

 

Kuukauden taiteilija -näyttely Särestössä, huhtikuu 2020:

Leena A-L Heinonen

Anima Mundi & Magiae Naturalis - Maailman Sielu & Luonnon Magiaa

Olen kotoisin Keminmaan Maulasta (tosin synnyin sattumoisin Savonlinnassa isäni opiskellessa siellä), ja pitkien matkojen ja muiden maiden suurkaupungeissa asumisten jälkeen olen kotiutunut Lappiin jo yli kymmeneksi vuodeksi. Matkani – etsiessäni omaa tietäni ja hyviä opettajia – veivät Tukholmaan, Roomaan, Pariisiin, Honoluluun ja lopulta New Yorkiin, yhteensä 26 vuoden ajaksi.

Nyt kotini ovat Lapin luonto ja sen tunturit.

Maalaustaide on aina ollut osana elämääni (kouluajan maalauksiani on yhä jäljellä) joskin muut taiteen alat ovat myös vieneet vahvasti mukanaan. Akvarelleja olen maalannut nyt intensiivisesti jo pitkään; Rooman Villa Lantessa asuessani opin muilta taiteilijoilta; New Yorkissa asuessani istuin mallina ja samalla opiskelin Studio School of Painting and Sculpture -koulun suojissa piirustusta ja maalaamista. Särestössä olen ollut mukana useissa Taideseminaareissa, ja Särestössä minulla on ollut kaksi aiempaa näyttelyä. Viime vuoden (2019) syksyllä tapahtuneet upeat auringonlaskut ja valon heijastukset ovat kiehtoneet erityisesti mieltäni. Olenkin tutkinut Anima Mundia eli Maailman Sielua – valoa – sen heijastuksia ja vaihteluita, erityisesti veden äärellä. Toinen osa-alue uudesta näyttelystäni on Magiae Naturalis eli Luonnon Magia, ja sitähän taianomaisine voimineen riittää jokaiselle päivälle. Mukana näyttelyssä on mm. Syysusvan kosketus ja Riekonpolku Kätkältä.

Maalaan mieluiten luonnon helmassa, jos suinkin mahdollista. Olen Taideseura Staalon jäsen, ja Kittilän Kesämarkkinoilla meillä tänä vuonna, 2020, on 50 v-juhlanäyttely.

Please reload

 
Aukioloajat
TI-LA 12-18 vuoden ympäri
pyhäpäivinä suljettu 
Lipunmyynti sulkeutuu klo 17:00.
 

LIPUT 

 • aikuiset 12 €

 • koululaiset, opiskelijat, eläkeläiset 10 €

 • perhelippu (2 aikuista ja 2 lasta 7-16 v) 35 €

 • ryhmäliput 10 € / hlö, min. 12 hlöä

 • vapaa sisäänpääsy ICOM -kortilla, Museokortilla ja alle 7-vuotiailla 
   

 • Opastus 1,5h 40 € / ryhmä + sisäänpääsymaksu. Ryhmän maksimikoko on 50hlö. Lue lisää

Järjestämme erilaisia työpajoja koululais- ja päiväkotiryhmille sekä aikuisille. Kysy lisää taide-, arkkitehtuuri- tai ympäristöteemaisista työpajoistamme sähköpostitse!

 • Facebook - White Circle
 • Instagram - White Circle
 • TripAdvisor - White Circle

YhteystiedoT

Särestöniemi-museo 
Särestöntie 880 
99110 Kaukonen 

​​p. +358 (0) 16 654 480 (Info)
info(at)sarestoniemenmuseo.fi

Anne Koskamo, museonjohtaja 

anne.koskamo(at)sarestoniemenmuseo.fi
p. +358 (0)40 136 1112

Jaana Hokkanen, museolehtori 
jaana.hokkanen(at)sarestoniemenmuseo.fi

p. +358 (0)40 700 3441

Raija Ylitalo, kokoelma-amanuenssi 
raija.kulppi(at)sarestoniemenmuseo.fi
p. +358 (0) 16 654 480

© 2019 Särestöniemimuseo