top of page

Uutuuskirja Reidar Särestöniemen maailma 

Reidar Särestöniemen maailma -selkoteos tuo Särestön kaikkien ulottuville!

Kittilän Kaukosessa sijaitseva Särestö on ainutlaatuinen vierailukohde, jonne kaikki asiakasryhmät eivät valitettavasti pääse vierailulle. Museorakennukset on rakennettu aikana, jolloin esteettömyysvaatimukset eivät olleet nykypäivän tasolla, eli esimerkiksi pyörätuolein tai muilla apuvälineillä rakennuksiin on vaikea päästä. Uudella selkokielisellä kuvateoksella tuodaan Särestön tunnelmaa aistittavaksi ja taiteilija Reidar Särestöniemen (1925–1981) elämää tutuksi erityisesti heille, jotka eivät pääse museolle fyysisesti.

Teoksen alkuajatus syntyi parisen vuotta sitten Kittilän seurakunnassa lastenohjaaja Elina Koivuniemen mielessä. Työssään kehitysvammaisten parissa Kittilän Metsolassa Elina alkoi pohtia, kuinka tunnelmallisen Särestön ja värikkään Särestöniemen taiteen voisi tuoda lähemmäs heitä, jotka syystä tai toisesta ovat estyneet tulemaan museolle. ”Taide kuuluu kaikille” -ajatuksesta alkoi kehittyä idea teoksesta, joka toisi Särestön kaikkien ulottuville. 

Työryhmä muodostuu

Särestöniemi-museon museonjohtaja Anne Koskamo alkoi työstää ideaa eteenpäin yhdessä Kittilän kunnan kulttuurisihteeri Marika Salmisen kanssa, ja pian alkoi muotoutua kirjan käsikirjoitus. Mukana suunnittelussa olivat myös sosionomi Maarit Niskasen, draamaohjaaja Tiina Puljujärvi ja kulttuuriavustaja Jaana Hokkanen. Lopulta lokakuussa 2018 Särestöniemeen museonjohtajan sijaiseksi tullut Tuija Alariesto toimitti ja taittoi kirjan lopulliseen asuun apunaan Särestön ammattitaitoinen väki Raija Kulppi ja Taru Tuomisto.  

Reidar Särestöniemen maailma -teos on kirjoitettu selkokielellä, ja kirjassa on runsaasti sisä- ja ulkokuvia museolta. Mukana on myös museon arkistoista historiallista kuva-aineistoa sekä tietysti paljon teoskuvia Särestöniemen taiteesta.

Teosta voi lukea itsenäisesti tai vaikka ohjaajan kanssa. Teosten yhteydessä on myös aktivointikysymyksiä, jotka herättelevät lukijaa pohtimaan Särestöniemen taiteen eri ulottuvuuksia ja merkityksiä. Pohdintaa voi tehdä joko itsenäisesti tai vaikkapa yhdessä muiden kanssa. Kirjan mukana tulee myös vihkonen, josta löytyy lisätietoa Särestöniemen elämästä pidemmistä teksteistä.

Selkokieisyyden tuomat mahdollisuudet

Kirja soveltuu erinomaisesti erilaisiin hoitolaitoksiin virikkeeksi. Selkokielisenä kirjan kohderyhmää ovat myös sekä lukemista opettelevat ja vaikkapa maahanmuuttajien parissa työskentelevät. Kirjan tekstissä on huomioitu selkokielen vaatimukset ja taitossa on kiinnitetty erityistä huomiota helppolukuisuuteen. Teksti on kooltaan normaalia suurempaa, ja taitossa on pyritty välttämään lukemista vaikeuttavia seikkoja, kuten tekstiä kuvan päällä. On arvioitu, että selkokielisestä tekstistä hyötyy jopa puoli miljoonaa ihmistä Suomessa.

Kittilän kulttuuritoimi ja Kauko Sorjosen säätiö ovat antaneet taloudellista tukea kirjan toteutukselle, mistä suuret kiitokset!

Mediassa

Kirjaprojektista Lapin Kansassa 16.3.219

Juttu kirjasta 20.3.2019 ilmestyneessä Kittilälehdessä

Reidarin maailma_2019_etukansi.jpg

S

Reidar Särestöniemen maailma
Särestöniemi-museon julkaisuja 2019


Kirja on myynnissä Särestön museokaupassa
ja sitä voi myös tilata: info@sarestoniemenmuseo.fi
tai puh. 016 654 480

Hinta 27 € (+ postikulut 5,90€)

Painosmäärä: 500 kpl
Paino: Grano Oy
Kirjan koko: 260 x 260 mm, kovakantinen, 4-värinen, laajuus 104 sivua + lisäosa (koko A5) 20 sivua

ISBN 978-952-94-1455-0 (sid.)
ISBN 978-952-94-1456-7 (PDF)

bottom of page