Galleria

Gallerian päänäyttely vaihtuu teemoittain kerran vuodessa. Näyttely perustuu pääosin museon omiin kokoelmiin mutta näyttelyihin lainataan myös Särestöniemen teoksia muista kokoelmista.

Reidar Särestöniemi rakennutti gallerian ensimmäisen ateljeekotinsa viereen vuonna 1972. Arkkitehdit Reima ja Raili Pietilä suunnittelivat mahtavan kelohonkarakennuksen, joka sulautuu ympäröivään maisemaan täydellisesti. Särestöniemi oli yksi aikansa tunnetuimpia taiteilijoita, jonka luona vieraili paljon ihmisiä tavallisista matkailijoista taiteenostajiin ja valtiovieraisiin. Galleria toimi sekä näyttely- että edustustilana saunoineen.

Galeria_yläkerta2020-e.jpg

Gallerian uima-altaassa Särestöniemi sai uida kuin hylje taulujensa keskellä. 

Näyttely galleriassa

Anemomaanikko-Tuuleen puhuja

Anemomaanikonlinnunteko-e.jpg

Reidar Särestöniemi: Anemomaanikon linnunteko (1968)

Yksityiskokoelma. 

Galleria 1.12.2021- 30.11.2022

”On kahdenlaista anemomaniaa eli tuulihulluutta: toinen puhuu tuuleen ja toinen kuuntelee tuulen puhetta”, - avasi taiteilija Reidar Särestöniemi maalaustaan Anemomaanikko, jossa hän kuvasi itsensä tuuleen puhujana, joka oli tullut Lapin tuulesta hulluksi. Reidar jatkoi: ”olemme enemmän tai vähemmän tuulihulluja täällä tundran laidalla.” Reidarin maalaukset kertovat hänen persoonastaan ja hänen tunteistaan, ne kuvastavat hänen mielenmaisemaansa. Reidar pyrki kohti omaakuvaa: ”Siihen ei enää puhalla länsituuli eikä itätuuli. Se tuuli on minussa itsessäni.”