Särestön kahvilan kuukauden taiteilija:
 

On Aika herätä

Särestön kahvilassa on esillä valokuvia Särestöniemi-museon On aika herätä -projektiin liittyen.

Valokuvat ovat niistä paikoista ja maisemista, joita osallistujat pitävät erityisen merkityksellisinä.

Näyttely on avoinna vuoden 2021 loppuun asti.

jokisarestoniemimuseo.jpg

Ounasjoki 

Marraskuu - Joulukuu

On aika herätä

”Tuommoinen mentaliteetti, että minun jälkeeni maailmanloppu, on rikollista.
Se on rikos luontoa vastaan ja ympärille asuville monen miespolven ikävä.”

(Reidar Särestöniemi 1975)
 

 

Taiteilija Reidar Särestöniemi (1925–1981) sanoi Tokion näyttelyluettelon esipuheessa vuonna 1980: ”On todella aika herätä ja antaa suuren luonnon elää tekemättä sille väkivaltaa.” Särestöniemellä oli näyttelyssä esillä maalaus nimeltä On aika herätä (1979), jossa kolmen talviunesta heränneen karhunpennun katseista näkyy vetoomus luonnon puolesta. Reidar halusi suojella luontoa ja tärkeinä pitämiään paikkoja, koska ne olivat osa hänen elinympäristöään ja hänen identiteettiään, mutta hän piti luontoa arvokkaana myös sinänsä. Muillakin kuin ihmisellä oli oikeus elää ja kukoistaa omassa maailmassaan, omassa elinympäristössään.

"Luonnon merkitys itsessään on tärkeä mutta merkitystä syventää myös kokemus kulttuuriperinnöstä, joka sisältää ajallisia kerrostumia, jotka antavat meille juuret. Jokaisen omasta näkökulmasta muodostuu kohdatessa yhteistä aineetonta kulttuuriperintöä. Näiden perintöjen säilymiseen vaikuttavat ihmiset, joilla on muisti ja halu muistaa."

(https://www.sarestoniemimuseo.com/on-aika-heraetae)

 

Kutsumme mukaan kaikki pohtimaan, millaisen luonnon, millaisen ympäristön he haluaisivat jättää perinnöksi tuleville sukupolville. Mikä paikka, maisema, ympäristö on sinulle rakas, minkä haluaisit säilyvän tulevaisuuteen. Mitä kokemuksia, muistoja, tunteita tai elämyksiä siihen liittyy? Mikä on sellainen paikka, johon aina palaat ja josta saat voimaa.
 

Luonnonsuojeluteemaan liittyvä juhlaseminaari pidetään elokuussa 27.8.2022, Suomen luonnon päivänä, Reidarin ateljeessa ja tilaisuus on yleisölle vapaa. Seminaariin on pyydetty juhlapuhujiksi, luontoteemaan liittyen, esim. luontovalokuvaajia, kirjailijoita ja teatterintekijöitä. Tilaisuuden yksityiskohtainen ohjelma julkistetaan keväällä 2022.

Projektin tuotokset esitellään kuntapäättäjille ja Lapin kansanedustajille, mitä lapset haluavat, mitä vanhempi polvi haluaa säilyttää ja mitä se edellyttää.

Osallistumiseen ohjeet sekä yhteystiedot löydät täältä

 

Tulevat kuukauden näyttelyt