Särestön kahvilan kuukauden taiteilija:
 

ENNI ILONA BRÄNNSTRÖM (os. Lassila)
Kuvataiteen taitaja lähes 90 vuotta

Tammikuu 1-31.1

Syntynyt 17.1.1926, Kittilän kirkonkylällä, Välitalon pirtissä. Äiti Eeva Morin (os. Lassila) ja isä Einari Junttila. Enni Ilonan äiti oli syntyisin Kittilän Kelontekemän kylästä ja äidin sisar Eveliina Kaukonen, myöh. Mäkitalo (os. Lassila) otti miehensä Olli Kaukosen kanssa Enni Ilonan kasvattilapsekseen, ja Enni Ilona asui Kaukosen Kummun kylässä ikävuodet 6kk-16 v.

Enni Ilonan ollessa 16-vuotias haki hänen äitinsä Eeva hänet Pohjois-Ruotsiin hoitamaan Enni Ilonan pikkuveljeä, ja siitä lähtien Enni Ilona on asunut Ruotsissa, ensin pohjoisemmassa Ruotsissa useammalla paikkakunnalla, ja viimeiset 66 vuotta Ruotsin eteläosassa Vänersborgissa, Ruotsin suurimman järven, Vänernin rannalla. Vänernin järvimaisemat ovat aina tuoneet hänelle hyviä muistoja äitinsä synnyinseudun kotijärvestä - Kelontekemäjärvestä, sillä näillä kahdella kaukana toisistaan olevalla paikalla on jotain samankaltaisuutta, joka inspiroi taiteilijaa maalaamaan. Enni Ilona on vuosikymmenten kuluessa vieraillut Kelontekemässä useita kertoja ja maalannut käyntiensä innoittamana useita maisemamaalauksia, joissa esiintyy Kelontekemäjärvi luonnonkauneudessaan.
 

Enni Ilona Brännström on käyttänyt taiteilijanimenään Ilona Brännströmiä, ja hän on harrastanut maalaamista ja piirtämistä lähes koko ikänsä. Ensin lapsena ja teini-ikäisenä Kittilän Kaukosen kylässä ja myöhemmin aikuisena Ruotsissa ja maalaaminen on jatkunut kevääseen 2020 saakka, jolloin hänen näkönsä heikkeni siinä määrin, että hän ei enää ole pystynyt maalaamaan. Hänelle on kuitenkin tehty onnistunut silmäleikkaus joulunalla 2020, ja aika näyttää, että vieläkö hän palaa tositoimiin, pensselin varteen taiteilijana. Enni Ilona saavuttaa tammikuussa 2021 kunniakkaan 95 vuoden iän.

Enni Ilona Brännström on itseoppinut kuvataiteilija, ja hänellä on vuosikymmenien saatossa ollut lukuisia myyntinäyttelyitä eri puolilla Ruotsia, ja hänen töitään on myyty tuhansia kappaleita niin Ruotsiin kuin ulkomaille. Omien näyttelyidensä lisäksi hän on osallistunut Ruotsin alueella muiden kuvataiteilijoiden kanssa yhteisnäyttelyihin. Palautetta työskentelystään ja oppia kuvataideharrastukselleen Enni Ilona on ammentanut olemalla vuosikymmenten ajan aktiivinen jäsen asuinpaikkakunnallaan toimineessa kuvataidekerhossa. Hänen taiteellisessa tuotannossaan on selvästi havaittavissa piirteitä isänsä taidemaalari Einari Junttilan tekniikoista. Enni Ilonalla on kotonaan Vänersborgissa kaikista tekemistään tuhansista tauluista valokuvat, jotka hän jättää jälkeensä lapsilleen.
 

Enni Ilona ja Reidar:


Enni Ilona ja Reidar Särestöniemi tutustuivat toisiinsa jo lapsuudessa. Hän ja Reidar olivat ikätovereita, sillä heillä on ikäeroa ainoastaan puoli vuotta. Reidar asui Enni Ilonan kotona ollessaan kansakoulussa Kittilän Kaukosen Kummun kylässä. Koulu oli aivan Enni Ilonan kodin vieressä ja kasvattiäiti Eveliina oli koululla keittäjänä.

Lapsena Enni Ilona ja Reidar olivat keskenään hyviä kavereita, joskin välillä vähän riitelivät ja tappelivat. Enni Ilonan sanojen mukaan he Reidarin kanssa maalasivat pirtin lattialla joka päivä koulusta päästyään aina iltamyöhään saakka. Reidar oli Enni Ilonan mukaan tuolloin aika velikulta, joka mielellään maalasi leijonia ja Enni Ilona puolestaan erilaisia maisemia.

Enni Ilona kertoo lapsena elämäänsä aikaa Reidarin kanssa lämmöllä ja luonnehtii tuota aikaa iloiseksi ja hauskaksi ajanjaksoksi elämässään. Ikävinä muistoina Enni Ilona kertoo joidenkin oppilaiden suhtautumisesta Reidariin. Enni Ilonan mielestä Reidar näytti myöhemmin kiusaajilleen, ja he saivat kunnolla nenilleen, kun Reidarista tuli arvostettu taiteilija ja professori. 

Lapsuuden jälkeen tapasivat Reidar ja Enni Ilona harvakseltaan, mutta kuitenkin aina silloin tällöin. Myöhemmin, käydessään tapaamassa Enni Ilonaa Ruotsissa, lahjoitti Reidar hänelle taulun joka esittää ”Laivaa ja merimiestä”. Tämä taulu on edelleen Enni Ilonan olohuoneen seinällä, ja se muistuttaa häntä joka päivä Reidarista, johon sai tutustua jo varhaisessa lapsuudessaan. Taide elää ja on ikuista.

Reidar ja Enni.
Kuvassa keskellä Eveliina Kaukonen
1936

Särestöniemen kahvilaan koottu Enni Ilona Brännströmin kuvataidetöiden näyttely on suurimmaksi osaksi hänen tuoreempaa tuotantoaan, lukuun ottamatta paria varhaisemman tuotannon teosta. Taideteoksista suurin osa on Kerttu Tammelan kokoelmasta. Lisäksi töitä on Mauri Tammelan kokoelmasta ja yhden teoksen omistaa Lauri Regina.

Tämän näyttelyn tarkoituksena on kunnioittaa Reidarin muistoa ja tuoda esille hänen ikätoverinsa, lapsuudenaikaisen samanhenkisen ystävänsä taidetta. Kunnioitettava on ollut  myös Enni Ilonan työ kuvataiteilijana isänsä jalanjäljillä.

Tulevat kuukauden näyttelyt

TAMMIKUU 2021 Enni Ilona Brännström (os. Lassila)

HELMIKUU 2021 Hannele Kinnunen

Aukioloajat
TI-LA 12-18 vuoden ympäri
pyhäpäivinä suljettu 
Lipunmyynti sulkeutuu klo 17:00.
 

LIPUT 

 • aikuiset 12 €

 • koululaiset, opiskelijat, eläkeläiset 10 €

 • perhelippu (2 aikuista ja 2 lasta 7-16 v) 35 €

 • ryhmäliput 10 € / hlö, min. 12 hlöä

 • vapaa sisäänpääsy ICOM -kortilla, Museokortilla ja alle 7-vuotiailla 
   

 • Opastus 1,5h 40 € / ryhmä + sisäänpääsymaksu. Ryhmän maksimikoko on 50hlö. Lue lisää

Järjestämme erilaisia työpajoja koululais- ja päiväkotiryhmille sekä aikuisille. Kysy lisää taide-, arkkitehtuuri- tai ympäristöteemaisista työpajoistamme sähköpostitse!

 • Facebook - White Circle
 • Instagram - White Circle
 • TripAdvisor - White Circle

YhteystiedoT

Särestöniemi-museo 
Särestöntie 880 
99110 Kaukonen 

​​p. +358 (0) 16 654 480 (Info)
info(at)sarestoniemenmuseo.fi

Anne Koskamo, museonjohtaja 

anne.koskamo(at)sarestoniemenmuseo.fi
p. +358 (0)40 136 1112

Jaana Hokkanen, museolehtori 
jaana.hokkanen(at)sarestoniemenmuseo.fi

p. +358 (0)40 700 3441

Raija Ylitalo, kokoelma-amanuenssi 
raija.kulppi(at)sarestoniemenmuseo.fi
p. +358 (0) 16 654 480

© 2019 Särestöniemimuseo