Särestön kahvilan kuukauden taiteilijat:
 

Riitta attila, linda sainio, anu tossavainen
“jängän kertomaa”

Linda Sainio.jpg

Heinäkuu 2021

Särestön kahvilan kuukauden taiteilijat Riitta Attila, Linda Sainio ja Anu Tossavainen

 

Jängän kertomaa on kolmen suosta inspiroituneen taiteilijan yhteisnäyttely. Riitta Attila, Linda Sainio ja Anu Tossavainen ovat aloittaneet työskentelyn suon parissa soveltavan kuvataiteen ja luontokuvauksen taiteen maisteriopintojen parissa vuonna 2017. He tekivät tuolloin yhteistä tutkimustyötä kiinnostuksesta suoluontoa, hyvinvointia ja parantamisperinnettä kohtaan. Kolmikko on työstänyt useita suoaiheisia näyttelyitä vuosina 2018-2021, tehnyt taiteellista työskentelyä eri suoalueilla ja vienyt paikallistasolla eteenpäin tietoa aiheesta erilaisissa kanavissa ja tapahtumissa. Tällä hetkellä Attila, Sainio ja Tossavainen työstävät sivutoimisesti suoaiheista tietokirjaa. Tietokirjan keskiössä ovat suon monipuoliset hyvinvoinnin ulottuvuudet, joita käsitellään valokuvan, tutkimustiedon ja tarinallisen aineiston kautta.

 

Näyttelystä

 

Suo on suomalaista lähellä, vaikka se ei houkuttele uljaudellaan tai mahtipontisuudellaan. Suo on jäänyt metsän ja järven tarinoiden varjoon, vaikka turvemaat peittävätkin Suomen pinta-alasta yhä kolmasosan. Unohdettu suo on luonnontuotteiden aarreaitta, hiilinielu, kansantarinoiden ja loitsujen tyyssija sekä ympäristössä ja luonnossa tapahtuvan muutoksen varasto. Suon voi nähdä kuvastavan kerroksellisuudessaan myös ihmisen alitajuntaa.

 

Jängän kertomaa on syntynyt taiteilijoiden suokokemusten, soihin liittyvän historian ja suokertomusten laajasta mosaiikista. Suo sisältää runsaasti erilaisia elementtejä. Se hoitaa, ravitsee, pelottaa ja on samaan aikaan paljas ja tiheä. Näyttely avaa suon moninaista kohtaamista: sen kiehtovaa, omalakista veden ja maan välitilaa sekä yksityiskohtia, jotka paljastuvat sille, joka antautuu suolle. Anna jängän kertoa tarinaansa ja kuuntele mitä tarinoita jänkä sinussa synnyttää.

Tulevat kuukauden näyttelyt