Särestön kahvilan kuukauden taiteilija:
 

Veera Kaamos Pitkänen

tarot_lovers-e.jpg

Teos:

VI: Rakastavaiset

Paperikollaasi, 2021

17 x 32 cm

Lokakuu 2021

Veera Kaamos Pitkänen

Maailmanlopun tarot

”Jos maa on myrkytetty, noituuden tulee vastata. Ei vain elämäntapamme, vaan itse elämä on uhattuna. Noituus on sisin yhteytemme elämänkirjoon. Olemme myrsky, tuli ja tulva. Meitä eei pysäytetä. Noituus on riistettyjen, voimattomien, nälkäisten ja hyväksikäytettyjen voimavara. Se antaa kiville ja puille sydämet ja kielet. Se pukeutuu pedon karheaan nahkaan. Se kääntyy sivilisaatiota vastaan joka tietää kaiken hinnan muttei minkään arvoa.” - Peter Grey, Apocalyptic Witchcraft (suom. Veera Kaamos Pitkänen)

 

 

Veera Kaamos Pitkänen (1984) on Espoolainen kuvataiteilija. Sukujuuret juontavat äidin puolelta Kittilään, Kaukosen kylälle. Särestö ja mahtava Ounasjoki sekä taiteilija Kalervo Palsan koti ja ateljee Kittilän kirkonkylällä ovat tuttuja kohteita jo taiteilijan lapsuudesta. Taideperheen kasvattina Pitkänen pitikin ensimmäisen taidenäyttelynsä, ”Räkänäyttelyn” Kaukosen mummolan vintille vievien rappusten seinillä kuusivuotiaan varmuudella.

 

Pitkänen on opiskellut taidetta Helsingissä, Ruotsissa sekä Virossa. Hänen teoksiaan on esitetty useissa yhteyksissä kahdeksassa eri maassa. Tämä on Pitkäsen kolmas näyttely Lapissa.

 

***

 

Näyttelyssä Särestöniemessä nähdään osa ’Maailmanlopun tarot’-sarjaa. Se käsittelee aikaamme ekokatastrofin keskellä historiallisen korttipelin, tarot-korttien, pohjalta.

 

Ensimmäiset tunnetut tarot-pakat tehtiin huvitukseksi 1400-luvun Italiassa. Pakan käyttö ennustusvälineenä vakiintui luultavasti vasta 1700-luvulla. Perinteisesti tarot koostuu pienestä ja suuresta Arcanasta, (lat. Arcana - salaisuus) joista on aikojen saatossa tehty kymmeniä variaatioita. Särestöniemen näyttelyssä esillä on kuusi teosta taiteilijan työstämästä suuresta Arcanasta. Lopullinen sarja koostuu 22 teoksesta.

 

Taiteilija käyttää työskentelynsä tukena esoteerista kirjallisuutta sekä vuosien tutkimusta ja käytännön kokemusta länsimaisen esoterian ja noituuden saralla. Nähtävillä olevat teokset heijastelevat tarotin salaisuuksien ja arvoitusten teemoja jotka taiteilijan mielessä nivoutuvat auttamatta yhteen maapallon kohtalon kanssa. Elämme ennustusten, romahduksen, lian ja riiston aikakautta. Luonnon tuhoutuminen tuntuu henkilökohtaisena menetyksenä. Maailmanlopun tarot on lopunaikojen tarot; sodan, nälänhädän, katastrofin, ympäristön romahduksen, kuoleman ja rakkauden kuvaelma.

 

**

 

Teoksissaan Pitkänen käyttää ainoastaan kierrätettyä lehti- ja kirjamateriaalia, erityisesti renessanssiajan maalaustaidetta yhdisteltynä nykyaikaiseen tiedevalokuvaan (avaruus-, luonto- ja mikroskooppikuvat).

 

Tekniikka on sangen aikaa vievä sillä jokainen pala leikataan ja liimataan käsin. Taiteilija ei käytä kopiokoneita, kuvamanipulaatiota tai printtereitä työskentelynsä tukena. Teokset muodostuvat saatavilla olevista materiaaleista. Joskus oikeaa sävyä tai palaa joutuu etsimään kauan. Tekniikka pakottaa luovaan ongelmanratkaisuun. Pitkäsen teemat peilaavat valittua materiaalia -pois heitettyä, hylättyä, hajoavaa, ulkopuolista, väkivaltaa, salattua. Teoksista on löydettävissä viittauksia taidehistoriaan, kirjallisuuteen, maailman mytologioihin ja esoteriaan.

 

Tulevat kuukauden näyttelyt