Aukioloajat
TI-LA 12-18 vuoden ympäri
pyhäpäivinä suljettu 
Lipunmyynti sulkeutuu klo 17:00.
 

LIPUT 

 • aikuiset 12 €

 • koululaiset, opiskelijat, eläkeläiset 10 €

 • perhelippu (2 aikuista ja 2 lasta 7-16 v) 35 €

 • ryhmäliput 10 € / hlö, min. 12 hlöä

 • vapaa sisäänpääsy ICOM -kortilla, Museokortilla ja alle 7-vuotiailla 
   

 • Opastus 1,5h 40 € / ryhmä + sisäänpääsymaksu. Ryhmän maksimikoko on 50hlö. Lue lisää

Järjestämme erilaisia työpajoja koululais- ja päiväkotiryhmille sekä aikuisille. Kysy lisää taide-, arkkitehtuuri- tai ympäristöteemaisista työpajoistamme sähköpostitse!

 • Facebook - White Circle
 • Instagram - White Circle
 • TripAdvisor - White Circle

YhteystiedoT

Särestöniemi-museo 
Särestöntie 880 
99110 Kaukonen 

​​p. +358 (0) 16 654 480 (Info)
info@sarestoniemenmuseo.fi

Anne Koskamo, museonjohtaja 

anne.koskamo@sarestoniemenmuseo.fi
p. +358 (0)40 136 1112

Jaana Hokkanen, museolehtori 
jaana.hokkanen@sarestoniemenmuseo.fi

p. +358 (0)40 700 3441

Raija Kulppi, kokoelma-amanuenssi 
raija.kulppi@sarestoniemenmuseo.fi
p. +358 (0) 16 654 480

© 2019 Särestöniemimuseo

Tapahtumat särestössä

Museossa järjestetään konsertteja, teatteriesityksiä, taidekursseja, työpajoja sekä muita tapahtumia.

Sesonkiaikoina pidettyjen vaihtuvien tapahtumien lisäksi vuosittaisia tapahtumia ovat olleet esimerkiksi Taideseura Staalon taideilta huhtikuussa Kittilän kulttuuriviikolla, kesäkuussa Kaukosessa pidettävän Hiljaisuus-festivaalin esitykset, taidekurssi kesäkuussa, Lapin luonnonsuojelupiirin vetämät perinnemaiseman hoitotalkoot elokuussa ja  Kittilän seurakunnan kanssa vietetyt Kauneimmat joululaulut joulukuussa. Viimeisimmät tapahtumauutiset näet Facebook-sivuiltamme.

Kaikki museon tulevat yleisötapahtumat on valitettavasti peruttu 13.5.2020 saakka.
Pahoittelemme tilannetta. Verkossa kuitenkin tapahtuu.
Yhteistyössä Revontuli-Opiston kanssa verkkoluento ja taidekurssi.
Seuraa ilmoittelua.

"Niin herää karhukoiras kevääseen" Pohjoisen taiteilija Reidar Särestöniemi -verkkoluennot

Luentosarja taiteilija, professori Reidar Särestöniemen (1925–1981) elämästä ja taiteesta.

Särestöniemi olisi täyttänyt tänä vuonna 95 vuotta. Reidar kertoi: ”Maalauksissani on vain minä itse. Niissä on minun onneni ja tuskani, minun täyttymätön kaipuuni, koko minun elämäni.” Särestöniemi pyrki taiteessaan kohti omaakuvaa, sillä vaikka hänen tutkimuksen kohteenaan oli luonto, hän katsoi syvälle itseensä. Hän purki tuntojaan maalauksissaan, joissa viiksekkäät karhut ja ilvekset syleilevät toisiaan ja rakastuneet hylkeet lepäävät yhdessä Jäämeren rannalla. Hän vertasi itseään kotoisaan koiraskarhuun, jolla oli palvova katse ja sydämessä lämmin pesä rakkaalleen. 

Ti 21.4. klo 18-19.30 Kielto ja kaipaus – rakkaus Reidar Särestöniemen taiteessa -luennossa perehdytään taiteilijan elämään ja teoksiin, jotka kertovat kaipuusta, rakkaudesta ja sen menetyksestä, yksinäisyydestä, elämän iloista ja suruista.

To 23.4. klo 18-19.30 On aika herätä – Reidar Särestöniemi luonnon puolestapuhujana -luennossa käsitellään taiteilijalle tärkeää teemaa, luonnonsuojelua. Reidar ilmaisi ajatuksensa luonnon tuhoamista ja sen seurauksista värikkäästi paitsi maalauksissaan myös lukuisissa haastatteluissaan. Hän sanoi: ”Mie kerron näissä tauluissa ihmisille asioita. Ja näytän sitä, minkä mie näen.”

Luennoitsija Särestöniemi-museon johtaja, historiantutkija, FM Anne Koskamo.

 

Luentosarja toteutetaan Särestöniemi-museon ja Revontuli-Opiston yhteistyönä ja se on osallistujille maksuton. 

Luennoille osallistutaan oman tietokoneen, tabletin tai älypuhelimen kautta nettiyhteydellä. Osallistuminen ei edellytä erityistä tietotekniikan osaamista, peruskäyttötaidot riittävät mainiosti.

Tarkemmat  osallistumisohjeet lähetetään ilmoittautuneille sähköpostitse ennen luentojen alkua. Lisätietoja koulutussuunnittelija Anu Uimaniemi p. 0400 592 881, anu.uimaniemi@revontuliopisto.fi.

Ilmoittautuminen ja lisätiedot:

https://www.opistopalvelut.fi/revontuliopisto/course.php?l=fi&t=12401

Nämä luentosarjat ovat reaaliaikaisia eikä niitä valitettavasti voi seurata tallenteena myöhemmin.

On aika herätä -projekti verkossa 

Projektiin voi jokainen osallistua.

Facebookissa on ryhmä: On aika herätä https://www.facebook.com/groups/816591595528982/

”On aika herätä” – millaisen jäljen jätämme luontoon?

 

Taiteilija Reidar Särestöniemi (1925–1981) sanoi Tokion näyttelyluettelon esipuheessa vuonna 1980: ”On todella aika herätä ja antaa suuren luonnon elää tekemättä sille väkivaltaa.” Särestöniemellä oli näyttelyssä esillä maalaus nimeltä On aika herätä (1979), jossa kolmen talviunesta heränneen karhunpennun katseista näkyy vetoomus luonnon puolesta. Reidar halusi suojella luontoa ja tärkeinä pitämiään paikkoja, koska ne olivat osa hänen elinympäristöään ja hänen identiteettiään, mutta hän piti luontoa arvokkaana myös sinänsä. Muillakin kuin ihmisellä oli oikeus elää ja kukoistaa omassa maailmassaan, omassa elinympäristössään.

Särestöniemi-museo juhlii vuonna 2020 Reidar Särestöniemen 95-vuotisjuhlavuotta gallerian päänäyttelyllä Viimeinen hukka – hätä arktisen luonnon puolesta. Näyttelyssä esitellään teoksia, joilla taiteilija otti kantaa luonnonsuojelun puolesta. Reidar Särestöniemi samaisti itsensä luontoon, hän oli punapartainen jänkä, hän oli keväästä riemuitseva ilves tai uhanalainen, loppuunajettu susi. Särestöniemi totesi: ”Mie samastan itteni jotenki näihin maisemhin, taihvaishin ja ihmishin ja luonthon.” Hän tutki luontoa mutta samalla katsoi itseään ja katsoi syvälle. Hän halusi kertoa, mitä luonnolle tapahtui hänen aikanaan: ”Hukkumisesta on monessa kyse, luonnosta ja sen muuttamisesta väkivalloin. – Ihmisille yritän puhua siitä, miltä tuntuu eläimistä, kun ne joutuvat lähtemään tulva-altaan tieltä. Puhun, mitä nyt juuri tapahtuu tässä, tähän aikaan. Sillä tämä on minun aikani ja paikkani.”

Ihminen voi vaikuttaa luonnon säilymiseen valinnoillaan. Reidar koetti elää niin, että luonto säästyisi. Hän tunnusti, että hänellä oli ollut siihen mahdollisuus, koska hän hyvin toimeentulevana taiteilijana pystyi tekemään elämässään valintoja, joita kaikilla ei ole mahdollisuutta tehdä. Jokainen voi toisaalta osallistua ja tehdä, pienilläkin valinnoilla ja teoilla voi olla seurauksia, joita ei ehkä aina heti havaitse tai näe. Suomen perustuslaissa sanotaan, että vastuu luonnosta ja sen monimuotoisuudesta, ympäristöstä ja kulttuuriperinnöstä kuuluu kaikille. Julkisen vallan on pyrittävä turvaamaan jokaiselle oikeus terveelliseen ympäristöön sekä mahdollisuus vaikuttaa elinympäristöä koskevaan päätöksentekoon.

”On aika herätä” -projektin tavoitteena on, että koululaiset tutustuvat museoon ja Reidar Särestöniemen ajatuksiin luonnosta ja luonnonsuojelusta. Koetun pohjalta jokainen miettii, mikä on heidän lempipaikkansa, mitä he haluavat varjella ja omaa suhdettaan luontoon. Kaikki dokumentoivat paikan, jonka toivovat säilyvän jälkipolville ja kirjoittavat tai kertovat esim. videolle paikan tarinan.

Kutsumme mukaan myös kaikki muut tutustumaan museoon virtuaalisesti ja teemaan ja pohtimaan, millaisen luonnon, millaisen ympäristön he haluaisivat jättää perinnöksi tuleville sukupolville. Mitä muistoja ja kokemuksia paikkaan liittyy, miksi se on merkityksellinen paikka. Lapin ihmisen menneisyydessä tärkeistä paikoista on aikanaan koonnut tietoa Samuli Paulaharju, jonka tekstit viehättävät edelleen nykylukijaa. Myös Särestöniemi luki Paulaharjua ja viittasi tähän kertoessaan Posoaapa-nimisestä maalauksestaan, joka kuvasi Lokan tekoaltaan alle jäänyttä Suomen suurinta suoaluetta. Luonnon merkitys itsessään on tärkeä mutta merkitystä syventää myös kokemus kulttuuriperinnöstä, joka sisältää ajallisia kerrostumia, jotka antavat meille juuret. Jokaisen omasta näkökulmasta muodostuu kohdatessa yhteistä aineetonta kulttuuriperintöä. Näiden perintöjen säilymiseen vaikuttavat ihmiset, joilla on muisti ja halu muistaa.

Projektin tavoitteena on herättää ihmiset näkemään, mitä kaikkea säilyttämisen ja vaalimisen arvoista luonto ja lähiympäristö sisältää. Ajatuksena on myös eri ikäryhmien kohtaaminen ja suullisen tiedon siirtäminen sukupolvelta toiselle. Pidetään yllä ja elvytetään tarinankerrontaperinnettä. Annetaan aikaa toisillemme ja ollaan läsnä ajassa ja paikassa. Jaetaan yhteisiä kokemuksia.

Ympäristö, jossa elämme, on usein itsestäänselvyys. On vaikeaa nähdä lähelle. Mikä paikka, maisema, ympäristö on sinulle rakas, minkä haluaisit säilyvän tulevaisuuteen. Mitä kokemuksia, muistoja, tunteita tai elämyksiä siihen liittyy? Mikä on sellainen paikka, johon aina palaat ja josta saat voimaa.

Maisema muuttuu luonnostaan ajan myötä. Nyt istutettu taimikko on 100 vuoden kuluttua suuri metsä. Ympäristöömme kohdistuu myös, etenkin ilmastonmuutoksen myötä, monta uhkaa, monia paikkoja ei ehkä tulevaisuudessa ole enää olemassa. Ihminen voi teoillaan ja ratkaisuillaan vaikuttaa tapahtuviin muutoksiin.

Mitä tapahtuu, kun paikka tuhoutuu? Mitä tapahtuu ihmisille, jotka menettävät juurensa ja tarinansa? Mikä merkitys on kertomuksilla menetetyistä, menneisyyden merkityksellisistä paikoista?

Tule mukaan projektiin!

 • Vieraile virtuaalisesti Särestössä: perehdy Reidarin maailmaan ja näyttelyyn Viimeinen hukka – hätä arktisen luonnon puolesta.

 • työskentelytehtävä:

 • mieti paikka, minkä haluat säilyvän ja minkä haluat muistaa

 • kuvaa paikka: yksi kuva tai useampia kuvia; voit kuvata paikan eri vuorokauden- ja/tai vuodenaikoina

 • yritä löytää paikasta joskus aikaisemmin otettu kuva

 • kysele sukulaisilta, ystäviltä ja tutuilta, mitä mieltä he ovat paikasta

 • kirjaa ylös paikkaan liittyvät tuntemukset, muistot, tapahtumat

 • julkaise paikka facebookissa On aika herätä -ryhmässä tai Särestöniemi-museon kotisivulla (kunhan sinne on julkaistu paikka, mihin voit lisätä oman paikkasi)

 • jos tilanne sallii, niin elokuussa 29.8.2020 Suomen luonnon päivänä pidetään Reidar Särestöniemen 95-vuotisjuhlaseminaari Särestön ateljeessa

 • paikoista kootaan virtuaalinen näyttely esim. videoesitys

 

Juhlaseminaariin on pyydetty juhlapuhujiksi, luontoteemaan liittyen, esim. luontovalokuvaajia, kirjailijoita ja teatterintekijöitä. Juhlaseminaari pidetään elokuussa 29.8.2020 Suomen luonnon päivänä Reidarin ateljeessa ja tilaisuus on yleisölle vapaa. Tilaisuuden yksityiskohtainen ohjelma julkistetaan, kun tiedetään, voidaanko tilaisuus järjestää.

Projektin tuotokset esitellään kuntapäättäjille ja Lapin kansanedustajille, mitä lapset haluavat, mitä vanhempi polvi haluaa säilyttää ja mitä se edellyttää.

On aika herätä: ”Tuommoinen mentaliteetti, että minun jälkeeni maailmanloppu, on rikollista. Se on rikos luontoa vastaan ja ympärille asuville monen miespolven ikävä.” (Reidar Särestöniemi 1975)

Myös nettisivuille on tulossa oma osio, mihin voit lisätä oman paikkasi kaikkien nähtäville.

Kittilän kulttuuriviikolla viikolla 17

Ennakkotietona:

Opastettu lastenkierros verkossa

Sininen jaara

- Reidarin voimaeläimet

keskiviikkona 22.4.2020 klo 12

- oppaana museolehtori

Jaana Hokkanen

linkki tulee tähän myöhemmin

Opastettu museokierros verkossa

on aika herätä

perjantaina 24.4.2020 klo 12

- oppaana museonjohtaja

Anne Koskamo

linkki tulee tähän myöhemmin

Reidarin jäljillä

- taidetta kahdessa ulottuvuudessa

Näe, koe, vaikutu, toteuta!

Tervetuloa virtuaalikierrokselle Reidarin maailmaan ja tekemään taidetta omista lähtökohdista.

Pääset videon välityksellä museokierrokselle Särestöön ja työpajan toteutat omassa kodissasi annettujen ohjeiden mukaan. Yhdessä kokoamme näyttelyn verkkoon.

Työpaja koostuu kuudesta "kokoontumisesta", jotka pitävät sisällään:
- aiheen pohjustuksen
- tekniikan opastuksen
- valmiin työn kuvan julkaiseminen tehtävälle avattuun kohtaan
- kysymykset ja kommentit

Tarvitset kursille osallistumiseen luonnoslehtiön, lyijykyniä, vesivärit ja liituja esimerkiksi öljypastelli-, kuivapastelli- tai vahaliituja. Pyritään käyttämään niitä materiaaleja, joita on jo kotona valmiiksi saatavilla.

Reidar Särestöniemi kirjoitti kirjeessä "Syyskuun ensimmäisenä pyhänä 1957" Brita Polttilalle: "Kuitenkin, piirrä, piirrä loppumattomiin niin realistisia kuvia kuin osaat aina ja aina piirrä vain ja pidä silmällä jälkeä ja kosketusta - pintaa jolle teet suhteita - lopulta huomaat, että jättämässäsi jäljessä - sen suhteessa sille pinnalle jolle teet - koko rakenteessa - on outoa elämää jolla on vastineensa sinun sisässäsi sekä ulkopuolella."

Opettaja: Särestöniemi-museon museolehtori Jaana Hokkanen

Päivä ja kello: Ma: 17.00 - 19.30 Ke: 17.00 - 19.30

Kevätlukukausi: 15.4.2020 - 4.5.2020 (18 oppituntia)

Kurssimaksu: 29,00 €

Ilmoittautuminen alkaa: 18.3.2020 17:00

Ilmoittaudu viimeistään: 8.4.2020 0:00


Ilmoittauduttuasi kurssille saat kutsun suljettuun facebook-ryhmään, jossa opiskelu järjestetään.

Ilmoittautuminen ja lisätietoja:

 

https://www.opistopalvelut.fi/revontuliopisto/course.php?l=fi&t=12387

Sininen jaara - Reidarin voimaeläimet -lastenkierros Särestössä

Museo on suljettu toistaiseksi.

Lastenkierrokset jatkuvat, kunhan museo taas avautuu.

Museossa on paljon mielenkiintoista tekemistä ja nähtävää myös lapsille ja lapsiperheille. Tulkaa viettämään perheen yhteinen päivä Särestössä.
Voitte osallistua lastenkierrokselle "Sininen jaara - Reidarin voimaeläimet". Kierroksella tutustutaan Reidarin maailmaan, jota hallitsevat värit ja eläimet ja tehdään myös pieni kierros metsässä.
Särestössä voitte myös omatoimisesti kuvasuunnistaa (lapsille pieni palkinto luvassa).

Opastetun lastenkierroksen hinta on normaali sisäänpääsymaksu + 40 €/ryhmä.

LIPUT
aikuiset 12 €
koululaiset, opiskelijat, eläkeläiset 10 €
perhelippu (2 aikuista ja 2 lasta 7-16 v) 35 €
ryhmäliput 10 € / hlö, min. 12 hlöä
vapaa sisäänpääsy ICOM -kortilla, Museokortilla ja alle 7-vuotiailla

Hiljaisuuden vuodenajat -konsertit

Kevään 2020 konserttisarja on siirretty kevääseen 2021.

Hiljaisuuden vuodenajat on monitaiteinen konserttisarja, joka tuo yhteen musiikin ja esittävän taiteen eri muodot Reidar Särestöniemen maalausten keskelle. Vuodenaikojen vaihtelu sekä muutokset Särestön valossa ja tunnelmassa inspiroivat monitaiteisiin konsertteihin kutsuttavia eri alojen taiteilijoita aivan kuten Reidar Särestöniemeäkin hänen eläessään ja työskennellessään Särestössä. Hiljaisuuden Vuodenajat esitys- ja konserttikokonaisuuksista vastaavat taiteelliset suunnittelijat Henna Kaikula ja Lauri Sallinen.

Huhtikuulle suunniteltu konserttikokonaisuus on peruttu COVID-19 -pandemian vuoksi. Suunnitelmat siirtyvät tulevaisuuteen.

Please reload